Uitgangspunten

Bewoners zijn mede-eigenaar

In Nieuwe Vroenten is iedereen mede-eigenaar van de ontwikkeling, het liefst zelfs van de grond. Zo wordt de gemeenschap weer eigenaar van het land, samen met de boeren. Grond is geen privé-eigendom, maar van niemand. Of van iedereen. De financiële winst van komt ten gunste van de gemeenschap. Door middel van bijvoorbeeld een gebiedscoöperatie worden er afspraken gemaakt over de inbreng van de bewoners en het winstaandeel blijft in de coöperatie. De winst valt zo niet in handen van overheden of projectontwikkelaars, maar komt ten goede aan boeren, burgers en buitenlui.

Gestart door dappere pioniers

Een vernieuwende aanpak als Nieuwe Vroenten heeft alleen kans van slagen vanuit een smal en diep draagvlak van mensen die in deze toekomst geloven en het experiment aandurven. Kortom, geen blauwdruk van bovenaf, maar met energie van onderop. Bewoners wensen deze ontwikkeling voor zichzelf en organiseren met elkaar het draagvlak voor Nieuwe Vroenten. Hierna vragen zij met een breed gedragen plan medewerking aan de overheid voor de bestemmingswijziging. Wij geloven in deze missie en sluiten aan bij de aanwezige energie – help jij die ons te vinden?

Voedsel

Voedsel is de basis voor Nieuwe Vroenten. Want om ruimte te creëren voor de mens buiten de stad is een ander voedselsysteem noodzakelijk. In Nieuwe Vroenten gaan de dieren volledig uit de voedselketen. Boeren concentreren zich op plantaardige productie, omdat dit driemaal zo efficiënt is. Een landschap zonder productiedier is daarmee de katalysator voor een landschap dat anders kan worden ingericht. Uiteraard verbouwen boeren het voedsel op een volledig duurzame manier, zonder belasting van bodem, water en lucht. Ze gebruiken geen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest of dierlijke mest. In Nieuwe Vroenten is het aantal geproduceerde calorieën gelijk aan de caloriebehoefte van de bewoners. Dit wil niet zeggen dat al het voedsel binnen het gebied blijft of dat er niets van buiten het gebied kan komen. Wel compenseer je vanuit de zelfvoorzienende gedachte zo voor eten dat van buiten Nieuwe Vroenten komt. Dit is mogelijk met plantaardige, regionale, biologische land- en tuinbouw.

Wonen in de natuur

Op Nieuwe Vroenten wonen mensen hoe ze willen. Midden in de natuur of dichter bij elkaar in de woonkern. Bestaande woningen kunnen soms ook blijven staan in een nieuw landschap, mits ze verduurzaamd worden. Het kloppend hart van het nieuwe landschap is de ‘woon/werk/productie’-toren. Met in het hart verticale landbouw, productie en logistieke ruimte.

Nieuwe woningen worden zoveel mogelijk circulair en duurzaam gebouwd. Wonen op Nieuwe Vroenten betekent niet alleen leven in een prachtig landschap, maar ook in een gezonde omgeving zonder uitstoot van fossiele brandstoffen, ammoniak en fijnstof uit kippen- en varkensstallen. Uiteraard is Nieuwe Vroenten een afspiegeling van de samenleving. Er is plaats voor iedereen. Daarom is 30% van de woningen sociale huur, en is ook voor middenhuur een plek.

Wonen in Nieuwe Vroenten doen we in beginsel zonder huisdieren. Huisdieren (met name honden en katten) eten vooral dierlijke producten. Dat past niet in de visie om Nieuwe Vroenten productiedierenvrij te houden. Voor het voeren van huisdieren is bovendien veel land nodig. In Nieuwe Vroenten zouden we alleen al 300 hectare grond nodig hebben om voer voor de huisdieren te produceren.

Energie

We hebben ook energie nodig om de huizen te verwarmen, mensen te vervoeren en goederen te produceren. Op Nieuwe Vroenten willen we alle energie die we direct of indirect produceren zelf opwekken. Dus ook de energie die nodig we nodig hebben ter compensatie van geïmporteerde spullen uit het buitenland.

Recreatie

Tennissen, voetballen of naar de bioscoop: het kan allemaal in het nieuwe landschap. We integreren deze voorzieningen op een slimme manier in onze woonomgeving. Bijvoorbeeld door een tennisbaan op een dak te plaatsen. De vrije natuur maken we op een duurzame manier toegankelijk voor recreanten. Natuur is hiermee geen publiekstrekker waar je in de auto naartoe moet, maar een vanzelfsprekend onderdeel van de leefomgeving.

Grondstoffen en mineralenkringloop

We streven naar een volledig circulaire woon- en productieomgeving. Hiervoor heeft Nieuwe Vroenten een gescheiden rioleringssysteem nodig. Het grijs watersysteem vangt hemelwater op voor de woningen en voedselproductie. Menselijke mest wordt apart opgevangen en verwerkt, zodat deze met de waardevolle mineralen terug het land op kan. Zo sluiten we de kringloop. Om de bewustwording te bevorderen, maken we onze afvalproductie zoveel mogelijk inzichtelijk. We hergebruiken of recyclen alles. De materiaalbehoefte die dan overblijft vervullen we door zelf biobased bouwmaterialen te produceren, bijvoorbeeld met een houtproductiebos en het planten van sterke grassoorten.

Werk en mobiliteit

De zesduizend inwoners van Nieuwe Vroenten werken net als nu overal, maar zullen verleid worden zo dicht mogelijk bij huis te gaan werken. Dit kan door faciliteiten te bieden en bedrijvigheid aan te trekken. Een aantrekkelijk woon- en werkomgeving houdt mensen op lokale gronden. Nieuwe landbouwtechnieken en bewoners uit het gebied vervangen de vraag naar tijdelijke arbeidskrachten. Bij alle mobiliteitskeuzes geven we wandelen en fietsen de hoogste prioriteit. Het gebruik van de personenauto wordt zoveel mogelijk beperkt.